Google AdSense Nedir?
Google Adsense, yayıncılar için para kazabilme imkânı sağlayan bir uygulamadır. Yayıncılar, online içerik hazırlayan ve bunu internet platformlarında yayınlayan kişilerdir. Söz konusu online içerik, ilgi görmesiyle orantılı tıklanmakta ve içeriğe ziyaret eden kişi sayısı buna göre değişmektedir. Kamuoyunda talep gören online içerikler, reklam verenler açısından bu ziyaretçilere ulaşma konusunda önemli bir araçtır. Örneğin, karavan içeriği ile ilgili paylaşımlara elbette karavana ilgi duyan kişiler tarafından takip edilen karavan içerikli online içerikler, karavan veya kamp malzemesi ticareti yapan kişiler açısından bu kitleye ulaşmak açısından kolay bir yol sağlamaktadır. Böylece karavana ilgi duyan kişiler, internet ortamında yayıncının karavanla ilgili sunmuş olduğu online içeriği takip ederken aynı zamanda karavan ve kamp malzemesi tanıtımlarını da görmüş olacak ve alışveriş için bu reklam sahiplerine yönlenmiş olacaktır. Diğer bir değişle Google adsense; bir web siteniz veya Youtube kanalınız varsa Google AdSense’i kullanarak, bu mecralarda reklam yayınlayıp para kazanmanızın önünü açar. Bu uygulamanın mantığına göre, oluşturduğunuz bir web sitesi ya da Youtube kanalı ile, reklam veren şahıs ya da firmalar sizin siteniz üzerinde veya videonuzun içinde reklamlarını yayınlar. Yayınlanan reklamlar ile siz de para kazanmış olursunuz. Google AdSense ile internet üzerinden para kazanmanlar için oldukça güvenli ve kolay bir yöntemdir. Bir web siteniz ya da Youtube hesabınız varsa Google AdSense’i kullanarak, bu sayfalarda reklam yayınlayıp para kazanmanız mümkündür. Google AdSense mantığına göre, oluşturduğunuz bir web sitesi ya da açtığınız bir Youtube kanalı olması halinde, reklam veren şahıs veya firmalar sizin siteniz üzerinde ya da videonuzun içinde reklamlarını yayınlar. Yayınlanan reklamlar üzerinden siz de para kazanırsınız.
Google Adsense Nasıl Çalışır?
Google AdSense ile Google ve diğer uygulamalara (Youtube, Admob vs.) ve web sitelerine içerik hazırlayan ve yükleyen yayıncılara, Google AdSense üzerinde hesap oluşturmaları kaydıyla, elde edilen reklam gelirinden pay verilmektedir. Uygulama, yayıncıların içeriklerinin popülerlik (tıklanma, izlenme, paylaşılma gibi ölçütlere göre) durumuna göre belirlediği bir dağıtım kriteri belirlemektedir. Bu kritere göre içeriklerin yayınlandığı uygulama ve web sayfasının AdSense kaynaklı reklam gelirlerinden yayıncılara pay vermektedir. Yayıncıların hazırlayıp sundukları online içerikte yer alacak reklamlar, reklam verenler tarafından oluşturulmakta, yayıncının popülaritesine ve izlenme oranına göre reklam verenler tarafından ücret belirlenmektedir. Reklam açık arttırma uygulamasına sahip AdSense, en fazla ödeme yapan reklamı, yayıncının önceden seçme hakkı olmaksızın yayıncının içeriğinde/sitesinde gösterir. Dolayısıyla her bir online içerik için reklam ücreti de değişkenlik göstereceğinden yayıncıların bu yolla elde ettikleri kazanç da değişecektir.
Google AdSense Gelirleri Vergilendirilir Mi?
Çok sayıda şirket ve şahıs, Google AdSense üzerinden kazanç sağlar. Her Google AdSense kazancı birbirinden farklı olabilir. Temelde bu sistem, sürekli olarak belirli bir ücretin sağlandığı, stabil ve dengeli bir sistem değildir. Ancak elde edilen gelirler çok sayıda faktöre göre değişiklik gösterebilir. Elde edilen bir kazancın vergiye tabi tutulabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekir. Eğer AdSense kazançları sürekliyse ve kişi geçimini AdSense üzerinden sağlıyorsa, bu durumda AdSense kazançları vergilendirilir. Fakat eğer kişi geçimini AdSense kazançları ile sağlamıyorsa ve kişinin AdSense kazançları sürekli değilse vergiye tabi tutulmaz. Bu bağlamda sürekli olmayan kazançlara ‘Arızî Kazanç’ adı verilir ve bu kazançlar, vergiye tabi değildir.
Google AdSense Gelirleri Hangi Vergiye Tabidir?
Google AdSense kazançları birden fazla sayıda vergiye tabi tutulabilir. Bu vergiler, kazancın nasıl oluştuğuna, sıklığına ve niteliğine göre değişebilir. Eğer kazanç bir sermaye ya da şahıs şirketi tarafından kazanılıyorsa, bu kazançlar vergiye tabi olabilir. Google AdSense kazançlarının tabi tutulduğu vergiler şunlardır; 1.Kurumlar Vergisi: Bu vergi, sermaye şirketlerinin AdSense kazançlarının tabi tutulduğu vergidir. 2020 yılından itibaren, kazanılan AdSense gelirleri %20 oranında kurumlar vergisine tabidir. 2.Gelir Vergisi: Bu vergi çeşidi, şahıs şirketlerinin AdSense kazançlarına yansıtılır. Gelir vergisinin oranı, AdSense kazancına göre değişebilir. Kazancın sürekliliği ve oranı verginin oranında değişime sebep olabilir. Gelir vergisinin oranı, yüzde 15 ve yüzde 30 arasında değişebilir.
Vergi oranları ne kadar?
•Kurumlar vergisi için %22 (2020’den sonra %20) (sermaye şirketleri) •Gelir Vergisi için %15 ila %35 (şahıs işletmeleri) •KDV için %18 (kesilen her faturada)
Google AdSense Kazancına Dair Fatura Nasıl Kesilir?
Google AdSense fatura kesme işlemi için, elde edilen gelirler tıpkı vergiye tabi olma işleminde olduğu gibi bazı şartları sağlaması gerekir. Kazancın sürekli olması ve belirli bir miktarı aşması sonucunda fatura kesilebilir. Eğer kazancı sağlayan şirket değilse, fatura kesimi gerekmediğinden vergi dairesine beyanda bulunulması yeterlidir. Fatura oluştururken de fatura tipi, vergi numarası ya da T.C. kimlik numarası, unvan, adres, hizmet açıklaması, miktar, birim fiyatı ve KDV oranı gibi bilgilere yer vermeniz gerekir.
Kolay Google AdSense Fatura Kesme Yöntemleri Nelerdir?
Google AdSense faturası kesimi işlemi, elde edilen gelire göre değişebilir. AdSense faturası, ay içerisinde elde edilen her kazanç için kesilmez. Bir ay içerisinde elde edilen bütün gelirler, ay sonunda toplu bir şekilde faturalandırılır. KDV oranı da bu toplam üzerinden yansıtılır. Fatura, ödemeyi yapan Google adına kesilir. Oluşturulan faturanın herhangi bir kuruma gönderilmesi gerekmez ancak kişinin ilgili faturayı saklaması gerekir.