Dünya’da birçok ülkede uygulanan ve ‘’leasing’’ olarak da bilinen bu sistemde ilk göze çarpan özellik malın hukuki sahibi ile ekonomik olarak sahibi olan kişilerin farklı olmasıdır. Türkiye’de de ilk kez 1985 yılında mülga 3226 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ve Özal Dönemindeki dışa açık ekonomi politikaların artmasıyla birlikte Türkiye değişik finansman tekniklerinden biri olan bu sistemle tanışmıştır. Daha sonra 6326 sayılı Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte bu sistem hali hazırda ülkemizde uygulanmaya devam etmektedir.
Finansal Kiralama Sözleşmesi Nedir?
Kanundaki tanımında da belirtildiği üzere Finansal kiralama Sözleşmesi ya da leasing sözleşmeleri, ‘’kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü bir kişiden veya bizzat kiracıdan satın aldığı veya başka suretle temin ettiği veya daha önce mülkiyetine geçirmiş bulunduğu bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasını öngören sözleşmedir.’’ Finansal Kiralama Sözleşmeleri, Borçlar Kanunu’nda hüküm altına alınan tipik Kira sözleşmelerinden; uygulanacak mevzuat tarafların yükümlülükleri, kiralayan sıfatı ve birçok açılardan farklılık gösterdiğinden, karıştırılmamalıdır.Finansal Kiralama Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Sözleşme bazı şartlara tabidir. Bu şartları sıralamak gerekirse;- Sözleşme, kiralayan ve kiracı arasında yazılı olarak yapılan bir sözleşmedir. Sözleşmede taraflar, kiralanacak olan mal, kefiller, kiranın bedeli, tarafların borç ve yükümlülükleri gibi temel bilgiler bulunur.
- Sözleşmenin mutlaka noterde düzenlenmesi gerekmektedir. Söz konusu mal taşınır bir mal ise kiracıya ait ikametgâh adresinin bulunduğu noterde özel sicile tescil ettirilir. Sözleşmeye konu olan malın taşınmaz olması halinde, taşınmazın yer aldığı tapu kütüğünün beyanlar hanesine şerh edilmesi gerekir. Şerhin olmaması Sözleşmeyi geçersiz kılar.
- Taraflardan birinin mutlaka anonim şirket olması gerekmektedir ancak, bir sonraki başlıkta detaylı olarak bahsedildiği gibi diğer tarafın limited şirket, şahıs firması veya ticari işletme olabilmektedir.
- Finansal kiralama sözleşmesi en az 4 yıl süre ile yapılabilmektedir. Sözleşme sona erdiğinde kiralanan mal, kiracının sorumluluğundan çıkar ve kiracının kullanım hakkı son bulur. Ancak, bazen süre sonlandığında kiracıya malın alım hakkı tanınabilir. Bu gibi durumlar genelde Sözleşmede belirtilmektedir.
- Leasing şirketi, Sözleşme konusu malı kiralamadan önce muhakkak sigorta yapmalıdır. Sigortası yapılan malın aylık prim ödemelerinden kiracı sorumlu olmaktadır.
- Kiracı ile kiralayan arasında yapılan sözleşmede söz konusu hale gelmediği sürece kiracı, sözleşmenin konusu olan malı bir alt Sözleşme ile başkasına kiralayamaz ya da herhangi bir şekilde kullandıramaz. Sözleşmede buna izin veren bir ibare bulunmadığı sürece kiracı, malı üçüncü kişilere devredemez.
Leasingi Kimler Yapabilir?
Yatırım yapmak, işini geliştirmek veya sermayesini verimli kullanmak isteyen ve hukuki işlem yapma ehliyetine sahip her alanda üretim yapan veya farklı alanlarda faaliyet gösteren anonim şirketler, limited şirketler, şahıs firmaları, serbest meslek sahipleri, ticari işletmeler ve bunun gibi her türlü kurum ve kuruluşlar leasing yönteminden faydalanabilir. Sözleşmeye kiralayan sıfatı ile katılanlar arasında katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları ve leasing şirketleri bulunmaktadır. Leasing işleminden faydalanmak isteyen özel veya tüzel kişiler kiracı sıfatıyla sözleşme tarafı olabilirler. Sözleşme kapsamında malı kiralayan şirketler sadece leasing şirketleri olabilir. Bu şirketlerin kuruluş şartları 6361 sayılı Kanun kapsamında belirtilmiştir. Buna göre, kuruluş ve faaliyet izni için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan izin alınması ve kanunda sayılan diğer şartları gerçekleştiren bir şirket ancak leasing şirketi olabilir.Kimler Finansal Kiralama Yapabilir?
Finansal kiralama yöntemiyle temin edilecek yatırım malları kiracılar tarafından belirlenir. Fotokopi makinesinden tıbbi cihazlara, otomobillerden üretim makinelerine kadar her şey finansal kiralama sözleşmesinin konusu olabilir. Bu nedenle, hukuki işlem yapmaya yetkili olan tüm şahıs ve şirketler finansal kiralama yapabilir. Finansal kiralama işlemlerinde teknik olarak bir alt limit bulunmaz. Dolayısıyla çeşitli meslek gruplarından kişiler, bireysel olarak da ofisleri için finansal kiralamadan yararlanabilir. Proje bazlı çalışan şirketler ya da KOBİ’ler, çiftçiler veya serbest çalışanlar ihtiyaç duyulan ekipmanları kısa süreli temin etmek istiyorlarsa, satın alma yerine kiralama yolunu tercih edebilirler. Finansal Kiralama Kanunu’na göre, kiralama sözleşmesinin süresi 4 yıldır. Ancak, Bakanlar Kurulunun uygun gördüğü şartlar dahilinde sözleşme süresi kısaltılabilir. Bu şartlar şöyledir:- Hazine Müsteşarlığı tarafından kullanım süresi 4 yıldan kısa olarak belirlenmiş mallar hakkındaki finansal kiralama sözleşmelerinin süresi kısaltılabilir.
- Yapılan ilk finansal kiralama sözleşmesinin süre bitiminden sonra, aynı mal ile ilgili yapılacak ikinci sözleşmenin süresi daha kısa olabilir. Bu şart yurt içi ve yurt dışı kiralama sözleşmelerinde geçerlidir.
- Savaş hali, doğal afetler ve ağır kaza gibi olağanüstü durumlarda, kiracı ya da kiralayanın zarar görmesi halinde sözleşme süresi kısaltılabilir.