Vergi borçlarını ödemeden önce vergi beyannamesi düzenlemek gerekmektedir. Belirlenen tarihlerde vergi teslim edilir. Vergi Dairesi verdiğiniz beyannameyi aldıktan sonra tahakkuk fişi verir. Vergi Dairesi tarafında verilen tahakkuk fişi ile İnternet Vergi Dairesi, banka şubeleri, internet bankacılığı ya da vergi daireleri tarafından ödemenizi rahatlıkla yapma imkânı sizlere sunulacaktır.

İnternet Aracılığı İle Vergi Borcu Nasıl Ödenir?

Vergi borçlarınızı e-Devlet, İnternet Vergi Dairesi'nde bulunan 'borç sorgulama ve ödeme bölümü üzerisinden borcunuzu ödeyebilirsiniz. Sisteme giriş yapınız. Sisteme giriş yaptıktan ve doldurmanız gereken alanları doldurduktan sonra sözleşmeli bankaların banka kartları, kredi kartları, banka hesap transfer metotları ile vergi borçlarınızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz. İnternet Vergi Dairesi aracılığı ile vergi borçlarınızı sorgulamak veya ödemek için  ivd.gib.gov.tr ve intvrg.gib.gov.tr adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Vergi Borcu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Vergi borçlarınızı için  ivd.gib.gov.tr veya intvrg.gib.gov.tr web siteleri üzerinden hızlı bir biçimde sorgulama imkanınız olduğunu belirtmiştik. İnternet Vergi Dairesi aracılığı ile sizlere adım adım nasıl borç sorgulama işlemi yapıldığını anlatacağız.

İnternet Vergi Dairesi Üzerinde Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı adı altında faaliyette bulunan İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerisinden bazı vergi borçlarını sorgulamak mümkün hale gelmiş bulunmaktadır. Borcunuzu İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden sorgulamak istiyorsanız, öncelikle size vereceğimiz bağlantıya girmeniz gerekmektedir. https:/intvrg.gib.gov.tr/ bağlantısı üzerinden sisteme ilk olarak giriş yapmalısınız. Siteyi açtıktan sonra sitenin aşağı kısmına kaydırabilir ve “kullanıcı girişi” ya da “e-devlet tarafından giriş” seçeneklerinden herhangi birine tıklayabilirsiniz. Bunun dışında sizden istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra pek çok işlemi kolayca gerçekleştirebilme imkânı sizlere sunulacaktır. Karşınıza çıkan ekranda, sağ taraftaki vergi mükellefi işlemleri bölümüne girerek e-ticaret bildirimi açarak vergi borcunuz olup olmadığını size bildirim gelmesinden anlayarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında sistem üzerinde diğer borç sorgulama ve ödeme işlemlerini hayata geçirmek için bir bağlantı mevcuttur. Bununla birlikte sayfadaki bağlantılara tıklayarak sistem tarafından izin verilen istediğiniz tüm sorgu işlemlerini yapabilme imkânınız bulunur. Bunun dışında sorgu neticesinde herhangi bir borcunuz gözükür ise bu belirlenen borçları çevrimiçi olarak ödeyebilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi Sisteminden Borç Sorgulama İşlemi

Gelir İdaresi Başkanlığı çatısı altındaki diğer bir kurum olan İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile bir soruşturma yapabilmek için ivd.gib.gov.tr adresine girmelisiniz. İnteraktif Vergi Dairesi sitesini giriş sağlayıp açtıktan sonra, alt taraf sol bölümdeki” kullanıcı girişi bölümünden“ T. C. Kimlik numaranızı, vergi numaranızı ya da kullanıcı kodunuzu girdikten sonra ise son olarak şifrenizi girin. Ardından ise” İnteraktif Vergi Dairesi giriş " kısmına tıklayın. Fakat öncesinde sisteme üye olmadıysanız eğer “Kayıt ol” bölümüne tıkladıktan sonra üye kaydınızı oluşturabilir ve bu bilgilerle sisteme giriş yapabilirsiniz. Bunun dışında dilerseniz giriş formunun hemen altında bulunan “e-Devlet Şifresi ile Giriş Yap” seçeneğine tıklayarak e-Devlet sistemi sayesinde de girişinizi sağlayabilirsiniz. Bunun dışında sisteme girer girmez gecikmiş borcunuzun ne kadar olduğunu gösteren bir ekran karşınıza çıkacaktır. Bu bölümdeki “detay” sekmesini tıklayarak vergi borcunuzun ayrıntılarını görebilirsiniz. Henüz ödenmemiş diğer borçları görüntülemek için aşağı doğru sayfayı kaydırabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile vergi borcunu sorgulamak istediğinizde ne yapmanız gerektiğini anlatalım. Sol menüdeki “sorgulamalar” seçeneğini kullanarak diğer sorguları da gerçekleştirebilirsiniz.

Vergi Borcu Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Vergi borcu için vergi toplamak için ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetki verilen sözleşmeli bankalar ya da internet tarafından yapabilirsiniz. Böylelikle ödeme işleminizi yapmak için bir banka karı ya da sanal kart kullanabilirsiniz. İnternet üzerinden ödeme yapmak istiyorsanız eğer sizlere açıkladığımız metotları kullanarak borcunuzu sorguladıktan sonra borcunuzu gösteren ekranda ödeme seçeneklerini kullanarak vergi borunuzu kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

Vergi Toplamak İçin Gelir İdaresi Tarafından Yetki Verilen Bankalar:

Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Türk, Alternatifbank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Denizbank, Citibank, Fibabanka, Burgan Bank, ICBC Turkey Bank, HSBC Bank, NG Bank, Odea Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Şeker Bank, Turkishbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, İş Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, PTT, Ziraat Katılım Bankası ve Yapı Kredi Bankası gibi bankalar Gelir İdaresi tarafından yetkili olarak belirlenmiştir. Vergi borcunuza yukarda belirttiğimiz bankaların şubeleri, ATM cihazları, mobil bankacılık uygulamaları ya da internet şubeleri tarafınca ödeyebilirsiniz.

Yapılandırılmış Vergi Borcunun Ödemesi Ve Sorgulanması Nasıl Yapılır?

Günümüzde birikmiş olan ya da ödenmesi zor olan vergi borçları için yapılandırma sürecinin bir neticesi olarak ortaya çıkan borçları sorgulamak ve ödemek için internet üzerinden gerekli işlemleri hızlı ve kolay bir biçimde hayata geçirmek mümkün hale gelmiştir. Vergi borcu yapılandırma ödeme kapsamı alanındaki işlemlerinizi ‘türkiye.gov.tr’ adresi üzerinden hizmet veren e-Devlet platformu üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilme imkânı sunulmuştur. Sorgulama ve ödeme işlemi için ‘turkiye.gov.tr’ bağlantısına tıklayın ve e-devlet sisteminde “tüm yapılandırılmış vergi borcunun sorgulanması ve ödenmesi” seçeneğine tıklayın. Ardından karşınıza çıkan sayfada” kimliğimi şimdi doğrula" seçeneğini tıklayın. Bununla birlikte daha sonrasında e-devlet sistemine giriş yapın. Böylelikle sorgu işlemine devam etmek için ekranda çıkan “uygulamaya git” seçeneğine tıklayın. Yapılandırma borç sorgusu ekranında vergi türü seçeneğini seçtikten sonra, “sorgu ve ödeme” bildirimindeki kırmızı düğmeye tıklayın. Bu işlemin sonunda yapılandırılmış vergi borcunuza sorgulayabilir ve dilerseniz bu sayfa içerisinde çevrimiçi bir şekilde vergi borcu yapılandırma ödeme işlemini gerçekleştirin. Ödeme ekranındaki boşluklara kart numarası, kart sahibinin adı ve soyadı, kart son kullanma tarihi ve güvenlik kodu gibi bilgilerin girilmesinin ardından ilgili ekranda cep telefonuna iletilen ödeme onay kodunu yazarak ödeme işlemini hayata geçirin. Tüm bunlar işleminizi gerçekleştirmek için yeterli olacaktır.

Peki, Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamındadır?

Gelir vergisi, Gümrük vergisi, Trafik cezaları, Emlak vergi borçları, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Çevre temizlik vergisi, Sigorta priminden kaynaklı birikmiş borçlar, işsizlik ödeneğine yatırılması gereken ücret, SGK destek primi gibi kavramlarda gecikmiş borçlar, RTÜK idari para cezaları, Karayollarından kaçak geçişlerde plakaya verilen cezalar, Yurt-Kur öğrenim kredisi borcu (Vergi dairesine iletilen), Seçimlere katılmamaktan doğan borç, Nüfus para cezası, İlan ve reklam vergisi, SKİ, ASKİ atık su bedelleri bu kapsam içerisinde değerlendirilerek, vatandaşların birikmiş borçlarının taksitle tahsil edilmesinin yolu açılmıştır. Bu anlattığımız yöntemler ile biriken vergi ve diğer borçlardan kısa bir zaman dilimi içerisinde kurtulabilirsiniz.

Vergi Ödememenin Cezası Nedir?

Vergi borcunu ödemeyen vergi mükelleflerinin vergi suçu işlediği kabul edilmektedir.  Vergi zıyaı suçu işleyenlere, zıyaa uğrattıkları verginin bir katı tutarında vergi zıyaı cezası kesilir. Vergi zıyaı 359. Maddede yazılı fiillerden kaynaklanıyorsa şayet bu ceza üç kez uygulanır ve bu fiillere katılanlar bir kat şeklinde uygulanır. Vergi incelemesinin başlamasından ya da takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç bu maddeye göre mahsup edilecek ceza, yasal sürenin sona ermesinden sonra verilen vergi beyannameleri için %50 oranında uygulanır.