Dikkat! 

Bu yazımız ile karşılaşmış olduğumuz "2024 e-Fatura Kimler İçin Zorunlu Hale Geldi, Hangi Firmalar e-Faturaya Geçmek Zorunda?" sorusunun yanıtlayarak işletmenize faydalı olabileceğini düşündüğümüz bilgileri aşağıda sizler için derledik.

Ülkemizde 397 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2010 yılından itibaren yürürlüğe konan elektronik fatura uygulaması; bir faturada bulunması gereken bilgileri içeren ve alıcı ile satıcı arasındaki iletişimin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemleri üzerinden gerçekleştirildiği elektronik belgedir. 

E-Fatura uygulaması, alıcı ile satıcı arasında güvenli, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan, çevre dostu bir sistem oluşturmak üzere tek format ve standart belirleyerek geliştirilmiştir. Ayrıca, uluslararası bir standart olan UBL-TR'nin XML tabanlı olarak benimsenmiştir. 

GİB, her yıl firmaların E-Fatura uygulamasına geçişini kademeli olarak sağlamaktadır. Geçtiğimiz yıl yayınlanan 535 Numaralı Tebliğ ile brüt satış hasılatı 3 Milyon TL ve üzerinde olan mükellefler zorunlu olarak E-Fatura uygulamasına geçmişlerdir. Ayrıca, sektörel bazda yapılan düzenlemelerle de firmaların e-Fatura uygulamasına geçişleri zorunlu kılınmıştır. 

 

Responsive Image

2024'te Kimler E-Fatura'ya Geçmek Zorunda, 2024  E-Fatura Zorunluluğu Nelerdir? 

2024 yılında E-Fatura'ya zorunlu olarak geçiş yapacak mükellef grupları şunlardır: 

  • Brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 3 Milyon TL ve üzeri olan firmalar, 

  • İnternet üzerinden satış yapanlardan brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar, 

  • Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlarla aracılık edenlerden brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar, 

  • Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlarla aracılık edenlerden brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar, 

  • İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar. 

Yukarıdaki mükellef grupları, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak E-Fatura ve E-Arşiv Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapmak durumundadır. Bu geçiş sürecinde firmaların yasal düzenlemelere uyum sağlamaları ve geçiş sürecini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. 

 

Şarj istasyonlarının E-Fatura ve E-Arşiv Fatura zorunluluğu nedir? 

EPDK'dan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu lisans sahibi firmalar tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri için E-Fatura ve E-Arşiv Fatura düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. 

7 Ekim 2023 tarihi itibarıyla faaliyetlerine devam eden mükellefler, 2 Ocak 2024 tarihine kadar geçiş yapmak zorundadır. Ancak bu tarihten sonraki bir tarihte faaliyete başlayan işletmeler ise faaliyete başladıkları andan itibaren E-Fatura ve E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmak zorundadır. 

Bu düzenleme kapsamında, mükellefler verilen hizmetin karşılığında hangi tutarda olursa olsun e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlemekle yükümlüdürler. Bu zorunluluk hem mevcut hem de yeni faaliyete başlayacak olan işletmeler için geçerlidir. 

 

E-Fatura'ya Nasıl Geçiş Yapılır? 

Bilgi

Siz de işletmenizin muhasebe işlemlerini kolaylıkla takip etmek ve kontrol altında tutmak için Hesapbilir'i tercih edin! Hesapbilir ile e-fatura işlemlerinizi heryerden kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.gelir-gider takibi ve cari hesap takibi gibi işlemleri internet erişiminizin olduğu her yerden kolayca yapabilirsiniz. Web veya mobil cihazınızdan erişebilir, işletmenizin muhasebe süreçlerini verimli bir şekilde yönetebilirsiniz. Şimdi siz de ayrıcalıklarından yararlanmak için ön muhasebe programı Hesapbilir’i ücretsiz deneyin!

E-Faturaya giriş yapmak için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yetkilendirilmiş bir E-Fatura mükellefi olmanız gerekmektedir. Ardından GİB'in resmi web sitesi üzerinden veya fiziksel olarak başvurarak kullanıcı adı ve şifre edinmelisiniz. Bu bilgilerle E-Fatura sistemine giriş yapabilir ve fatura düzenleme, gönderme, onaylama gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Daha fazla detay için bu konu hakkında yazdığım blog yazımıza bakabilirsiniz. 

 

2024 E-Fatura cezası nedir? 

Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesi uyarınca, E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-İrsaliye, E-SMM, E-MM ve E-Bilet gibi belgelerin kâğıt olarak düzenlenmesi, gönderilmesi veya alınması durumunda özel usulsüzlük cezası uygulanır. Bu nedenle, elektronik belgelerin yasal gerekliliklere uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve işlenmesi önemlidir.  

Özel usulsüzlük cezalarının listesine ulaşmak için tıklayınız. 

 

E-Fatura Geçiş Zorunluluğu Tebliğ 

509 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe (Sıra No 535) ulaşmak için tıklayınız

 

Responsive Image