Yurtdışından Ürün Nasıl Getirilir? 

Ülkemizde yurt dışından ürün getirme ve satma işlemleri giderek popüler hale gelmektedir. Gelişen teknoloji ve lojistik ağları sayesinde bu süreçler daha da kolaylaşmıştır. Ancak yurtdışından ürün getirme sürecinin sorunsuz ilerlemesi için bazı önemli hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Öncelikle, yurtdışından ürün getirebilmek için bir şahıs şirketinizin olması önemlidir. Bireysel olarak ürün getirmeniz durumunda, ayda en fazla 5 ürün getirebilme sınırlaması bulunmaktadır. Bu da işletmenizin büyümesini kısıtlayabilir. Şahıs şirketi kurmak, bu süreci kolaylaştıran ve yönetimi basitleştiren bir seçenektir. Şahıs şirketi kurma ve yönetme süreci hakkında daha fazla bilgi için "Şahıs Şirketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler " başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. Şahıs şirketini kurduktan sonra hangi ürünleri, hangi ülkeden alacağınıza karar vermelisiniz. Bu aşamada yurtdışından getirilmesi yasak olan ürünlere dikkat etmeniz çok önemlidir. 

 

Yurtdışından Hangi Ürünleri Getirmek Yasaktır?  

Ülkemize getirilmesi yasak olan bazı ürün ve ürün grupları bulunmaktadır. Bu ürünleri sipariş etmeniz durumunda gümrükte takılabilir ve geri gönderilebilirsiniz, bu da zaman ve maddi kayıplara yol açabilir. Yasaklı ürünler arasında şunlar bulunmaktadır: 

  • Canlı hayvanlar 

  • Uyuşturucu maddeler 

  • Patlayıcı özellikte olan silahlar ve kimyasal maddeler 

  • Et ve süt ürünleri 

  • Kürkler 

  • Kozmetik ürünler (belirli sınırlamalarla) 

  • Tütün mamulleri ve alkollü içecekler 

Ayrıca, SIM kartı takılan cihazlar gibi bazı teknolojik ürünlerin yetkili tedarikçiler ve markalar dışında getirilmesi de yasaktır. Bu ürünlerin yasal düzenlemelere uygun şekilde ve izin alınarak getirilmesi gerekmektedir. 

Dikkat!

Hesapbilir ile muhasebe sürecinizi kolayca yönetin! Herşey tek panelde... Cari takibi, Stok Takibi, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura ve Pazaryeri entegrasyonları ile şimdi 15 gün Ücretsiz Deneme fırsatıyla Hemen Deneyin.

 

Ürünler Gümrükten Geçmezse Ne Olur? 

Ürünler gümrükten geçmediği durumlarda ilk olarak sahibi tarafından alınması için belirli bir süre bekletilir. Eğer sahibi bu süre içinde ürünleri almak için adım atmazsa, ürünler gümrük ihalesine çıkarılır. İhale sürecinde, Ticaret Bakanlığı'nın bağlı olduğu gümrük perakende satış mağazalarında tüketicilere sunulur. Bu şekilde, gümrükten geçmeyen ürünlerin yasal prosedürlere uygun olarak elden çıkarılması sağlanır. 

 

İthalatta Hangi Vergiler Ödenir? 

Bireysel olarak getirilen ve satış amacı olmayan ürünlerle ilgili vergi yükümlülükleri ile yurt dışından ticari amaçla ürün getirip satışa sunmanın farklılıkları vardır. Ticari amaçla yapılan ithalatlar gümrük vergisine tabidir ve bu vergi dışında mali mevzuat ve dış ticaret kanunları gereği çeşitli ek vergiler ödenmesi gerekebilir. Yurtdışından getirilen ürünlerden alınan en yaygın vergi türleri şunlardır: 

  • Gümrük Vergisi: Gümrük vergisi, ülkemizde hem ithalat hem de ihracat faaliyetlerinden alınan bir vergidir. Vergi tutarı, ürünün GTİP numarasına, ticaret yapılan ülkeye, ülke gruplarına veya menşe ülkeye göre değişebilir ve eşyanın CIF değeri üzerinden hesaplanır. Her yıl gümrük vergisi oranları Resmi Gazete 'de açıklanır ve 31 Aralık 2023 tarihinde açıklanan karara göre 2024 yılında uygulanacak gümrük vergisi oranlarına buradan ulaşabilirsiniz

  • İlave Gümrük Vergisi: İlave gümrük vergisi, ithal edilen ürünler için verilen gümrük vergisine ek olarak ödenen bir vergidir. AB ve Türk menşeli olmayan ürünler için "Diğer Ülkeler" sütununda belirtilen oranlar üzerinden ilave gümrük vergisi uygulanır. Güncel ilave gümrük vergisi oranlarına buradaki listeden ulaşabilirsiniz. 

  • Katma Değer Vergisi: Katma Değer Vergisi (KDV), ürün veya hizmetlerin satılmasıyla alıcının satıcıya ödediği dolaylı vergi türüdür. KDV, her türlü mal ve hizmet ithalatı için de geçerlidir. 

 

Ürünleri Hangi Ülkelerden Getirebilirim? 

Dilediğiniz ülkeden ürün getirip Türkiye'de satabilirsiniz, ancak ülke seçerken dikkatli olmak önemlidir. Gümrük vergisi oranları ülkeden ülkeye değişebilir; Avrupa Birliği'ne üye olmayan ülkelerden getirilen ürünler için %2 daha fazla gümrük vergisi ödenir. Ayrıca, seçtiğiniz ülkenin ürünlerine ve üreticilerine kolay ulaşılabilir olması önemlidir. Yurt dışından aldığınız ürünün Türkiye'de satışıyla kar edebilmeniz için ürünün fiyatının uygun olması da avantaj sağlar. 

 

Çin’den Ürün Getirip Satmak 

Çin, uygun fiyatlı ve geniş segmentli ürünleriyle bilinen bir ülkedir. Ancak replika ürünlerin yaygın olması sebebiyle ürün almadan önce numune talep etmek ve kalitesini kontrol etmek önemlidir. Alibaba gibi toptan satış yapılan pazaryerleri veya doğrudan satıcılarla iletişime geçerek ürün siparişi verebilirsiniz. Çin'den ürün getirmek için Dahilde İşleme Rejimi kapsamında iki tür izin gereklidir: dahilde işleme izni ve dahilde işlem izni belgesi. Bu izinler için Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne belirli belgelerle başvuruda bulunmanız gerekmektedir. İzinleri aldıktan sonra gümrükte ürünleri indirirken gerekli belgeleri tamamlamanız da önemlidir. Bu süreçle ilgili mevzuata buradan ulaşabilirsiniz

 

ABD’den Ürün Getirip Satmak 

Amerika'dan orijinal ürünler getirmek, kurumsal bir marka kimliğine sahip oldukları için güvenilir ve popüler ürünler sunmanızı sağlar. Ancak bu ürünler genellikle yüksek satış fiyatlarına sahip olduğundan kar marjları düşük olabilir. Amerika'dan ürün getirirken gümrük prosedürlerine uygun şekilde hareket etmek önemlidir; bu konuda bir uzmandan yardım almanız faydalı olabilir. 

 

Avrupa’dan Ürün Getirip Satmak 

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden getirilen ürünler Türkiye'de popülerdir ve gümrük vergisi açısından avantajlıdır. Bu ülkelerden gelen ürünlere uygulanan gümrük vergisi genellikle %18'den başlamaktadır. Ancak Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen ürünler için Türkiye'de %2 daha fazla gümrük vergisi uygulanmaktadır. 

 

İran’dan Ürün Getirip Satmak 

İran, coğrafi yakınlığı nedeniyle Türkiye için önemli bir ticaret partneridir. Bu nedenle İran'dan ürün getirmek diğer ülkelere göre daha kolay olabilir. İran'dan getirilen ürünlere uygulanan gümrük vergisi genellikle %3'ten başlamaktadır. Vergi avantajı ve İran'ın güçlü üretim kapasitesi, bu ürünlerin Türkiye'de satışının avantajlı olmasını sağlayabilir. 

 Responsive Image

 

Yurtdışından Ürün Getirmenin Avantajları 

Yurtdışından ürün getirip satmanın işletmelere sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır: 

- Yerel pazarda bulunmayan, daha özgün ürünlerden oluşan geniş bir ürün yelpazesini müşterilere sunabilirsiniz. 

- Bazı ülkelerde üretim maliyetleri Türkiye'ye göre daha düşük olabilir. Bu sayede ucuza mal ettiğiniz ürünleri Türkiye'de daha karlı bir fiyata satabilirsiniz. 

- Yabancı ürünlerin getirilmesiyle markanıza farklı ve uluslararası bir imaj kazandırabilirsiniz. 

 

Yurtdışından Ürün Getirmenin Dezavantajları 

Yurtdışından ürün getirip satmanın bazı dezavantajları da göz önünde bulundurulmalı ve bu hususlara göre planlama yapılmalıdır: 

 - Nakliye, gümrük işlemleri ve lojistik gibi ek maliyetler ve sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 

- Gümrük vergileri, ithalat vergileri ve çeşitli sınırlamalar gibi zorunlu yasal düzenlemelere uymak gerekebilir. 

- Yurtdışından alışveriş yaparken döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle maliyetlerde beklenmedik artışlar yaşanabilir. 

- Yurtdışından getirilen ürünlerin kalitesini sürekli olarak kontrol etmek ve güvence altına almak önemli bir zorluk olabilir. 

 

Hesapbilir ile Muhasebe İşleriniz Çok Kolay!!!

Hesapbilir ile 15 gün boyunca Ücretsiz Deneme sürecine hemen başlayabilirsiniz. Programımız, ön muhasebe süreçlerinizi kolaylaştırmanın yanı sıra E-Fatura kesme işlemlerinizde de size yardımcı olur. Hesapbilir, internet erişimi olan her yerden kolayca E-Fatura kesmenizi sağlarken, aynı zamanda Stopaj vergisi gibi vergilendirme işlemlerini otomatik olarak hesaplayıp işlemlerinize ekleyebilir. Bu sayede işletmenizin vergi işlemlerini düzenlemek ve takip etmek daha basit hale gelir.