Marka Nedir?
Marka, firmaların satışa çıkardığı ürünlerin, diğer firmalardan ayırt edilmesini sağlayan temsili bir isimdir. Bu açıdan bakıldığında şirketlere verilen ismin de bir marka olduğu söylenebilir. Marka değeri taşımak ise, bir işletmeye ait ürün ve hizmetlerin çok fazla kişi tarafından talep edilmesi anlamına gelir. Amerika Pazarlama Derneği bir satıcı veya satıcı grubunun ürün ve hizmetlerini tanımlamayı ve rakiplerinden ayrıştırmayı amaçlayan bir isim, bir terim, işaret, sembol veya tasarım olarak markayı tanımlamaktadır. Günümüzde marka değeri milyar dolarlar ile ölçülen şirketler bulunmaktadır. Bilinen bir örnek olarak Coca-Cola’nın 78 milyar dolar olan marka değeri neredeyse mali varlıklarının 6 katı kadardır.
Marka Tescili Neden Önemlidir?
Marka tescili, markanın kime ait olduğunu belgelendirme şeklidir. Kısacası Marka tescili en önemli sınai haklardan bir tanesidir. Bu nedenle birçok kurum ve şirket marka tescilinin önemini kavrayarak marka tescil başvurularında bulunmaktadır. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi hedef kitleye nasıl sunacağınızı belirledikten sonra, muhtemelen şirketinize veya ürünlerinize özgü belirli logolara veya tasarımlara sahip olacaksınız. Bu markalar, markanızı tanımlamak ve rekabetten uzak durmanıza yardımcı olmak için kullanılır. Başka bir şirket, ürünleri için aynı (veya çok benzer) tasarımları kullanıyorsa, tüketiciler arasında karışıklığa neden olma ve markanızı seyreltme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle ticari markanızı korumak çok önemlidir. Ticari marka, grafiksel olarak gösterilebilecek ve çeşitli ürün veya hizmetlerle ilişkili olarak kullanılabilecek bir isimdir. Ticari marka bir kelime, kelime öbeği, resim veya her ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Sunulan mal veya hizmetlerle ilgili açıklayıcı olmamalı, benzersiz olmalı ve ürünlerinizi veya hizmetlerinizi diğer şirketler tarafından sunulanlardan ayırt edebilmelidir. Sektörde, bu mal veya hizmetlerin bulunduğu genel kelimeler, korumaya tabi değildir. Herhangi bir rahatsız edici kelime veya resim de yasaktır. Başka bir kilit unsur dürüstlüğe duyulan ihtiyaçtır. Sunulan mal veya hizmetlerle ilgili belirli bir tanımlamayı kullanarak potansiyel bir müşteriyi yanlış yönlendirmek mümkün değildir. Özellikle bir şirketin markasını marka olarak tescil ettirmesinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Zaten başka bir şirket tarafından kullanılıyorsa, hiç kimse ismini tanıtmak için zamanını harcamak istemez. Marka tescilinin önemi, tahmin edebileceğinizden çok daha fazladır. Bunun temel nedeni, çoğu şirketin, ürünlerini rakiplerinin rakiplerinden ayıran bir faktörü olarak ticari markaları kullanmanın önemini fark etmesine rağmen, herkes bunları kayıt yaparak korumanın önemini takdir etmiyor. Atamalarınızı kaydettirmek, başkalarına aynı veya kafa karıştırıcı şekilde benzer bir ticari marka altında aynı veya çok benzer ürünlerin satılmasını yasaklama hakkını verir. Haklarınızın ihlal edilip edilmediğini, insanların işaretinizi bir başkasıyla, başka bir şirketin kullandığı ile benzer şekilde karıştırması durumunda anlayacaksınız. Bu nedenle, ürünlerinizi satmaya veya bu işaret altında hizmet vermeye başlamadan önce
marka tescili yapmak son derece önemlidir. Bu, müşterilerinizin benzer ürünleri birbirinden ayırt edebileceğine ve hangisinin sizin olduğunu anlayacağına dair güven verecektir. Tescil, ticari bir fikrinizi, yabancı fikri mülkiyet pahasına yansıtmak isteyen rakiplerin izinsiz kullanımlarından korumanızı sağlayan çok yararlı bir araçtır. Bir marka tescil yaptırarak, markanızı tanıtabilir ve şirketiniz için iyi bir itibar oluşturabilirsiniz. Bir ticari markayı tescil etmek için, korumaya ihtiyaç duyduğunuz ülkenin Patent Ofisine tescil için başvuruda bulunmanız gerekir. Birçok ülkede bu bağımsız olarak yapılabilir, ancak bir patent avukatı veya bir ticari markanın tescili için başvuruda bulunma konusundaki yardımında uzman tavsiyesi almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. İsim tescil ekibi size tavsiye, marka kontrolü ve marka tescili ile ilgili diğer yardımlar ve fikri mülkiyet korumanızdaki her türlü desteği sunabilir.
Hangi Markalar Tescil Edilebilir?
Günümüzde gerçek kişi adları, soyadları, takma adları marka olarak tescil edilebilmektedir. Yine 10 Ocak 2017 tarihinde Resmî Gazete ’de yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu (“Kanun”) ile markanın tescile uygun ve sicilde gösterilebilir bir halde olması halinde seslerin dahi tescilinin önü açılmıştır. Kanun’un kabulünden önce tek rengin tek başına ayırt edici olmaması ve herkes tarafından kullanılabilir olması nedeniyle soyut renklerin tek başına tescili mümkün kılınmamıştır. Ancak yeni Kanun’da renk kombinasyonlarının yanında renklerin de tek başına tescil edilebilirliği kabul edilmiştir. Marka ile özdeşleşmiş sloganlar, mal ya da ambalaj biçimleri de marka olarak tescil edilerek koruma altına alınabilmektedir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Markanızı tescil ettirmeniz için öncelikle Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği belgeleri eksiksiz olarak hazırlamanız gerekir. Belgelerinizi enstitüye teslim ettiğiniz andan itibaren başvurunuz kesinlik kazanır ve unvanınız koruma altına alınır. Enstitü, belgelerinizde bir eksik bulursa size 2 aylık ek bir süre tanır. Eğer size tanınan ek süre içerisinde belgelerinizi tamamlamazsanız başvurunuz iptal edilir. Marka tescil başvurunuz gerektiği şekilde yapılmış ise Türk Patent Enstitüsü esasa uygun inceleme başlatır. Başvurunuzun usule uygun olduğu görülürse, Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır. Sonraki aşamada üçüncü kişilerin görüş ve itirazları ile yeniden inceleme süreci başlar. İtiraza uğramamış olan başvurulara ait tescil işlemi tamamlanarak sicil kaydı oluşturulur. Son aşamada ise sicil kaydı ile Marka Tescil Belgesi, başvuru sahibine teslim edilerek süreç tamamlanır.
Marka Tescil Başvurusu sırasında talep edilen bilgi ve belgeler nelerdir?
Başvuru sahibi tüzel kişi ise; •Faaliyet belgesi •Vergi levhası •Marka örneği (logo ya da işaret gibi) •Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge (banka dekontu) Başvuru sahibi gerçek kişi ise; •T.C kimlik numarası •Varsa Vekaletname •Marka örneği (logo ya da işaret gibi) •Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge (banka dekontu)
Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?
Marka tescil bedeli, aracı kurumlardan destek almanız halinde size her işlem için belirli bir fiyat aralığı sunacaktır. Bu sebeple net bir fiyat verememekle beraber, fikir edinebilmek için aşağıdaki listeden yola çıkabilirsiniz. •Marka başvuru ücreti: 250 TL •Marka tescil ücreti: 650 TL •Ek Marka başvuru ücreti: 250 TL •Marka Yenileme Ücreti: 840 TL