Fiyat farkı, satışın ardından meydana gelebilen, karşılıklı çalışan şirketlerin arada bir yaşayabildiği bir durumdur. Faturanın eksik ya da fazla kesilmesi halinde yeniden bir ücret ödenmesi veya alınması gerektiği durumlarda hazırlanan faturaya, fiyat farkı faturası denir. Fiyat farkı faturasını, Katma Değer Vergisi’ni de ilgilendirdiği için dikkatle hazırlamak gerekir. Peki fiyat farkı faturası nasıl hazırlanır? Fiyat farkı faturası muhasebe kaydı nasıl yapılır?
Fiyat farkı faturası nasıl kesilir? Fiyat farkı faturası ile ilgili bilinmesi gerekenler
- Fiyat farkı ortaya çıktıysa ilgili dönem içinde alıcı veya satıcı tarafından faturalandırılır. Fiyat farkı, faturalandırma işlemi sırasında KDV’ye tabi tutulur.
- Satılan ürün veya hizmetin tabi olduğu KDV oranına göre fiyat farkı faturası oluşturulur. Mesela gıda için KDV oranı %8 iken gıda ürünü için fiyat farkı faturası oluşturuluyorsa KDV %8 olarak hesaplanır. Fiyat farkı olan ürün, istisnai olarak KDV’den muafsa fiyat farkı faturasından da KDV alınmaz.
- Fiyat farkı faturası oluştururken asıl faturaya atıfta bulunulur. Örneğin 50 bin TL’lik bir gıda faturası kesilmişse ve faturanın 10 bin TL eksik alındığı fark edilmişse 10 bin TL’lik fiyat farkı faturasında 50 bin TL’lik faturaya atıf yapılır. Böylece asıl ürün veya hizmet anlaşılır ve Maliye çalışanları kolayca eşleştirme yapabilir.
- Nihai tüketici ile fiyat farkı sorunu yaşanmışsa fark müşterinin aleyhine ise işletme fiyat farkı faturası düzenler. Fark müşterinin lehine ise müşteri gider pusulası ile fark iadesinde bulunur, farka ait olan KDV indirimi yapılır.