Finansal Tablolar (Öngörüler) Nelerdir?
- Gelir Tablosu
- Nakit Akım Tablosu
- Bilançolar
- Öngörülerin temelini oluşturan varsayımların açıklanması.
Finansal Plan Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Öngörüler genellikle 3 yıllık periyot için hazırlanır. Yeni kurulan işlerde bu tablolar hazırlanırken en önemli konu gerçekleştirilebilirliğin yüksek olmasıdır. Girişimcilik deneyiminizin doğru başlaması ve finansman arayışınızda elinizin güçlü olması için öngörülerinizin sağlam olması gerekir.Yatırımcı neden 3 yıllık bir öngörüye ihtiyaç duyar?
- Şirketinizin hedeflerini uzun vadeli bir plana oturtup oturtamadığınızı,
- Hedeflediğiniz büyümenin yönetim becerileri dahilinde olup olmadığını,
- Satış ya da brüt kar öngörülerine ulaşamamanın ya da bunları geçmenin etkileri konusunda bazı yargılar oluşturup oluşturamadığınızı,
- Yeterli ve doğru kaynağı talep edip etmediğinizi yatırımcılar görmek isterler.
Finansal tablolara nereden başlamalı?
Doğru ve sağlam bir iş planı iyi düşünülmüş ve üzerinden geçilmiş gelir tablosu ile başlar. O yüzden Gelir Tablosu ile başlamalı, buna bağlı nakit akışınızı göstermeli ve daha sonra şirket değerlemenizi gösteren bilançoları hazırlamalısınız.Gelir Tablosu
İlk olarak gelir modelinizi belirlemelisiniz. Bu aşamada şu sorulara yanıt vermelisiniz:- Fiyat ne olacak?
- Ne zaman ne kadar satış hedeflenmekte?
- Müşteriler ne zaman ödeme yapacak?
- Satışların maliyetleri: Malzeme maliyeti, işçilik, genel üretim
- Faaliyet giderleri: Genel yönetim, pazarlama, satış
- Finansman giderleri ve diğer giderler
- Sabit Giderler; kira, faturalar, muhasebeci, hukuk danışmanlığı/avukat, kurye/kargo, teknoloji, reklam/pazarlama, personel giderleri gibi giderlerdir.
- Değişken giderler ise; üretim hammadesi, paketleme, müşteri hizmetleri, doğrudan satış kanalları, doğrudan pazarlama giderleridir.
Nakit Akımı Tablosu
Nakit akım tablosunda bir işletmeye giriş çıkış yapan nakit akışını takip edebilirsiniz. Bu tabloda ilgili dönemde işletmenin nakit giriş/çıkışını, kaynakları ve kullanım yerlerini kullanılış zamanına göre görebilirsiniz. Böylece belirli dönemlere göre finansman ihtiyacını ve nerelerde müdahale edilmesi gerektiğini görebilirsiniz.Bilanço
İşletmenizin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıkları (aktif) ile bu varlıkların kaynağını oluşturan üçüncü kişilerin alacak haklarını (borçlar) ve işletme sahibi/ortaklarının haklarını (öz kaynaklar/pasif) gösteren finansal durum tablosudur. Varlıklar tarafı tablonun "aktif" tarafını oluştururken, borçlar ve öz kaynaklardan oluşan taraf ise "pasif" tarafını oluşturur. Bilançolar belirli bir dönemin dökümüdür. Peki, nasıl olacak da tahminde bulunacaksınız? Bu tabloları sunduğunuz kişiler elbette bu tabloların tamamen statik ve mükemmeli yansıtan tablolar olduğunu düşünmüyorlar. Bir işe başlarken hazırlanan finansal tabloların esas amacı girdiğiniz iş hakkında ne kadar veri toplayabildiğinizi, bu veriyi planlarınız çerçevesinde nasıl işleyebildiğinizi ve gerçekçi bir plana dökebildiğinizi göstermektir. Farazi konuşmuyor muyuz, nasıl olacak da tahminde bulunacağım derseniz üç ihtimal var:- Daha önce giriştiğiniz işe benzer bir alanda faaliyet gösteren bir firmada çalıştıysanız ya da iş yaptıysanız gerçekçi finansallar hakkında az çok fikir sahibisinizdir.
- Yaptığınız işe benzer işlerden mükellefleri olan muhasebeci ve mali müşavirler ile çalışırsanız tablolarınızı hazırlarken size yol göstereceklerdir. Mali müşaviriniz hangi giderlere sahip olacağınızı, karşınıza beklenmedik neler çıkabileceğini, kar ve zarar durumunu tecrübelerinden kestirip, size bildirebilir.
- Geliştirmekte olduğunuz işin alanında ya da benzer alanlarda yapılmış olan pazar araştırmalarına göz atabilirsiniz. Bu araştırmalar mevcut işletmelerin neler yaptığı ve nelerle karşılaşabileceğiniz konusunda size fikir verecektir.