Türkçe tabiri ile Kurumsal Kaynak Planlama olan ERP, kurumların günlük rutinleri haline gelen muhasebe, satın alma, risk yönetimi, mevzuata uygunluk ve proje yönetimi gibi farklı süreçleri yönetebilmesine aracılık eden yazılım türüdür. Açılımı” Enterprise Resource Planning” olan ERP, birbirinden farklı birçok veriyi bir arada tutarak saklayabilen bir veri tabanı olarak kullanılır. Birbirinden farklı pek çok iş sürecini bir araya getiren ERP sistemleri, bu iş süreçlerinin kendi arasında veri alışverişi sağlamasına olanak tanır. Bu özelliği ile büyük ölçekli işletmeler için oldukça kullanışlı bir yapı sunar. Böylelikle kurumlar, maliyette tasarrufu sağlayabilecekleri gibi verimlilikleri de artar.
ERP Programı Hangi Modüllerden Oluşur?
ERP yazılımları, kendi içinde birçok modüle ayrılır. Bu modüllerden en sık kullanılanlar aşağıdaki gibidir:- Stok (Malzeme) Yönetimi
- Satış ve Dağıtım Yönetimi
- Kalite Yönetimi
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Üretim, Planlama ve Kontrol Yönetimi
- Finansal Yönetim
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Satın Alma Yönetimi
- Proje Yönetimi
- CRM – Müşteri İlişkileri Yönetimi
ERP Programı Ne İşe Yarar?
- ERP sistemleri sayesinde sağlanan hizmetler yüksek kalite standartlarıyla kayıt altına alınır.
- Kurumsal kaynak planlaması sayesinde hatalı girişler, veri kaybı gibi işletme için olumsuzluk teşkil edecek durumlar önlenmiş olur.
- Veriler tek alanda toplandığı için şirketlerin finansal durumlarının risk altına girmesi ihtimali azalır.
- Birçok modülün tek sistem içinde oluşması sayesinde tüm veriler bir alanda toplanarak raporlanabilir. Bu da hızlı çıktı alınmasına ve yönetimin hızlı kararlar alabilmesine imkân tanır.
Firmalar Neden ERP Programı Kullanmalıdır?
Firmaların ERP sistemlerini kullanmaları için temel nedenler aşağıdaki gibidir:- Farklı departmanlara ait finansal bilgilerin bir arada toplanıp kullanılabildiği entegre finansal bilgileri içeren bir sisteme sahiptir.
- Entegre müşteri sipariş bilgisi özelliği sayesinde birçok bilgiyi tek sistemde toplayıp farklı bölgelerde şirketlere iş akışlarını ve siparişleri kolayca takip edebilmeyi, yükleme işlemlerini ve faturalamayı takip etmeyi ve imalatı koordine bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlar.
- ERP sistemleri standardizasyon ve imalata dair işlem hızlarının artmasını sağlar.
- Stok optimizasyonu özelliği ile ERP, iş akışını düzenleyip siparişlerin bulunduğu aşama hakkında bilgi verir.
- ERP sistemleri, İnsan kaynakları sisteminin tek çatı altında toplanmadığı çok departmana sahip işletmelerde, İK bilgilerini standartlaştırarak tek alanda sunar. ERP, personel hakları ve bilgileri gibi farklı verilerin her sektörün kendi özel durumlarına göre geliştirilmesine olanak tanır.